Direct contact?Bel: 085 273 19 34 info@bpla.nl

Wespen in Nederland

De gewone wesp (Vespula vulgaris) en de Duitse wesp (Vespula germanica) zijn veelvoorkomende soorten in Nederland. Ze behoren tot de familie van de papierwespen en leven in kolonies. Wespen kunnen vrij agressief zijn en zonder reden steken.

Leefomgeving wespen

De gewone wesp en de Duitse wesp, zogeheten papierwespen, bouwen hun papierachtige nesten op droge, hoge beschutte plaatsen. Zij maken hun nesten vaak in holle bomen, dakgoten, muurholten, verlaten muizennesten en op balkons en zolders.

Kolonies

Sociaal levende wespen vormen een volk dat bestaat uit honderden tot duizenden werksters en een koningin. Ze kauwen hout en plantenvezels fijn tot een papier-machéachtige stof. Daarmee bouwen ze een hangend, bolvormig nest met een doorsnede van 20 tot 35cm. Een wespenvolk leeft maar 1 jaar en sterft zodra het gaat vriezen.

Aan het eind van de zomer worden er uit enkele tientallen eitjes koninginnen en mannetjes geboren. De mannetjes sterven na het bevruchten van een koningin. De koninginnen overwinteren op een beschutte plaats.

De koninginnenwesp (20mm) ontwaakt in het voorjaar en start met de bouw van een nest dat ongeveer de grootte heeft van een kindervuist. Ze maakt een tiental cellen. Daarin legt ze haar eitjes. Na een dag of 8 ontwikkelen zich hieruit larven, die zich na een week of twee verpoppen. Hieruit worden na 1 of 2 weken de werksters (10-15 mm) geboren. De werksters gaan op zoek naar voedsel (stuifmeel en insecten), verzorgen de eitjes en de larven en bouwen het nest verder uit.

Gezondheidsrisico’s en overlast door wespen

Wespen zijn in het algemeen nuttige dieren. Ze eten hinderlijke insecten zoals muggen en vliegen en bestuiven bloemen en planten.
Ze  brengen de voedselveiligheid niet in gevaar. In tegenstelling tot bijvoorbeeld vliegen of sommige mieren, dragen ze geen schimmels of bacteriën met zich mee. Wespen kunnen wel pijnlijk steken. De angel van een wesp heeft, in tegenstelling tot de bij, geen weerhaakjes. Daarom kunnen ze meerdere malen achter elkaar steken. Veel mensen zijn bang om gestoken te worden door een wesp. Voor mensen die allergisch zijn voor wespen- en bijensteken, zijn ze wél direct gevaarlijk. Een wespensteek kan bij hen tot een levensbedreigende anafylactische reactie leiden.

Voedsel van wespen

Wespen zijn alleseters. Ze leven onder meer van nectar, honingdauw van luizen, plantensappen, zoete rijpe vruchten, stroop en limonade. Voor de benodigde proteïnen eten ze insecten, zoals vliegen, muggen, spinnen en hun larven. Ook vers vlees van dode dieren en honden- en kattenvoer staan op het menu.

Terug naar Wespen bestrijden.

Waarom kiezen voor Bureau Plaagdierpreventie?

  • Gecertificeerde bestrijding
  • Lagere kosten door preventie
  • Gratis adviesgesprek
  • Werkzaam door heel Nederland

Bureau Plaagdierpreventie
Camerastraat 19
1322 BB Almere
T. 085 273 19 34
E. info@bpla.nl

Laat ons nu uw plaagdierprobleem oplossen!

Maak direct een afspraak met een van onze experts:

Vraag gratis adviesgesprek aan
Sluiten

Bureau Plaagdierpreventie
Camerastraat 19
1322 BB Almere
T. 085 273 19 34
E. info@bpla.nl