Direct contact?Bel: 085 273 19 34 info@bpla.nl

Muizen vinden altijd een weg om binnen te komen

ongediertebestrijding ratten - knaagdieren bestrijden

Muizen zijn uitstekende klimmers en kunnen tot dertig cm hoog springen. Een muis kan door een gat van maar vijf millimeter een pand binnen dringen. Vinden ze geen gat, en willen ze heel graag naar binnen, dan maken ze wel een gat. Hout bijvoorbeeld is geen probleem voor een muis. Met hun scherpe tanden, knagen ze gemakkelijk door hout heen.

Uiterlijk

Huismuizen hebben een slanke bouw, spitse kop, grote oren, kraalogen en een lange dunne staart. Volwassen exemplaren hebben een lichaamslengte van zeven tot tien cm en een gewicht tussen vijftien en dertig gram. Vanaf twee tot twaalf maanden zijn de vrouwtjes geslachtsrijp en kunnen jaarlijks zes tot tien keer een nest werpen. De draagtijd is drie weken en de nestgrootte is gemiddeld vijf tot zes jongeren. De levensduur van de huismuis is ongeveer een jaar.

Leefwijze

Eenmaal binnen gaan de muizen op verkenning. Ze zoeken een geschikte plaats voor hun nest en gaan op zoek naar waar ze eten kunnen vinden. Het zijn alleseters met een voorkeur voor vetrijke voedsel, peulvruchten en granen. Muizen kunnen tot wel veertig verschillende plaatsen eten, wat betekent dat ze je hele bedrijfspand doorgaan. Ze hebben maar drie gram eten per dag nodig. Bij voorkeur eten huismuizen op rustige beschutte plaatsen. Huismuizen leven voornamelijk in gebouwen onder de vloeren, op zolders, achter wanden, boven of in isolatiemateriaal, of onder opgeslagen materialen en zijn voornamelijk s ’nachts actief.

Sporen en schade

Huismuizen kunnen ziektekiemen verspreiden zoals bijvoorbeeld bacteriën, ze bevuilen voedselvoorraden met uitwerpselen en urine. Daarnaast veroorzaken ze knaagschade aan diverse producten en materialen, waaronder ook kabels. Overal waar ze voedsel vinden, nemen muizen een klein hapje. Met dit eetgedrag veroorzaken muizen kleine schade aan veel verschillende voedselvoorraden, zodat het een grote impact kan hebben op verloren voorraad en kosten.

Op zoek naar voedsel en een geschikte plaats voor hun nest, laten muizen constant urine druppelen. Dit doen muizen omdat zij communiceren via hun urine, onder andere om hun territorium af te bakenen. En in hun zoektocht leggen ze ook nog eens tachtig keutels per dag. De uitwerpselen zijn zwart, tussen de drie en acht millimeter lang en kunnen een tot drie millimeter dik zijn. De uitwerpselen vind je langs de randen waar muizen lopen. Daarnaast schuurt de buik van een muis constant over de vloer, hun buik is een beetje vettig. Op stukken waar veel muizen lopen, vind je dus niet alleen urine en keutels, maar ook vettige zwarte strepen. Dit noemen we buiksmeer.

Heb je het vermoeden dat je last van muizen hebt in je bedrijf?  Neem dan snel contact op met Bureau Plaagdierpreventie en vraag gratis een adviesgesprek aan. Neem contact op via 085 273 19 34 of vul vrijblijvend een contactformulier in via onze website.

30 oktober 2020

Laat ons nu uw plaagdierprobleem oplossen!

Maak direct een afspraak met een van onze experts:

Vraag gratis adviesgesprek aan
Sluiten

Bureau Plaagdierpreventie
Camerastraat 19
1322 BB Almere
T. 085 273 19 34
E. info@bpla.nl