Zelfs in de meest schone keukens komen fruitvliegjes voor. Fruitvliegjes zijn kleine vliegjes die je in de zomermaanden vaak rond afvalbakken, aangesneden fruit, groente, biertap of emballage ziet vliegen. Net als ‘gewone’ vliegen, kunnen fruitvliegen voor veel ergernis zorgen. Het zijn ongewenste gasten die zich snel voortplanten.
Fruitvliegjes kunnen tot vier millimeter lang worden. De larve van een fruitvlieg is ongeveer drie millimeter lang en heeft aan het uiteinde van het lichaam adembuizen. Deze is intrekbaar en dient voor de ademhaling in vloeistoffen.
Fruitvliegjes zijn dol op de geur van alcohol of azijn en voeden zich met rottende planten of sap van beschadigde planten. Fruitvliegjes komen op etensresten of overrijp fruit af om daar eitjes af te zetten. Het duurt tot elf dagen voordat het fruitvliegje is volgroeid. De fruitvlieg leeft vervolgens tussen de twee en negen weken. Deze korte levenscyclus zorgt ervoor dat het zien van slechts enkele fruitvliegjes snel kan ontwikkelen tot een grote plaag.
Om overlast van fruitvliegjes te beperken is een goede hygiëne van belang. Spoel met regelmaat de rioolputjes door en spoel lege frisdrank of bierflesjes met water af, voordat het weggezet wordt.
Neem de volgende maatregelen om fruitvliegjes tegen te gaan:
• Dek groente en fruit af en zet het in de koeling
• Verwijder planten of bloemstukken
• Verwijder emballage en spoel de flesjes eerst met water af
• Controleer de afvalbakken en verwijder de zakken met regelmaat
• Maak dagelijks de biertap en koffiezetapparaten schoon
Gezien de mate en snelheid waarmee fruitvliegjes zich voortplanten adviseert Bureau Plaagdierpreventie een fruitvliegjeslamp ter bestrijding van fruitvliegjes aan.
Voor een prijsopgave van een fruitvliegjeslamp, neemt u contact op met Bureau Plaagdierpreventie. Bel met 085 273 1934 of stuur een mail naar info@bpla.nl.