Vliegen veroorzaken niet alleen veel overlast maar kunnen ook ziektes verspreiden. Vooral in de zomermaanden ervaren we veel overlast van vliegen, het constante gebrom en het feit dat vliegen op je gaan zitten maken vliegen tot ongewenste gasten in uw bedrijf.
Waar moet ik rekening mee houden?
Probeer eerst te achterhalen van welk soort vlieg u last heeft en zoek naar een mogelijke oorzaak van het probleem. In deze blog komen kamervliegen en blauwe vleesvliegen aan bod. Deze vliegen kunnen in uw zaak verschillende ziektes meedragen en verspreiden.
Waar leeft een kamervlieg of blauwe vleesvlieg van?
Vliegen eten onder andere voedsel. Vliegen hebben een slurfje aan hun mond waarmee ze een vloeistof op het eten braken. Dit vloeistof is gemaakt van speeksel en spijsverteringssappen. Het zorgt ervoor dat het voedsel wordt afgebroken tot een vloeibare substantie, vervolgens kunnen ze dit opeten.
Op welke manier kan een kamervlieg of een blauwe vleesvlieg zich voortplanten?
Vliegen leggen hun eitjes in rottend voedsel en uitwerpselen dat vaak vol zit met bacteriën en andere ziekteverwekkers. Deze bacteriën kunnen aan de poten van de vlieg blijven kleven en vervolgens op ons eten terecht komen als de vlieg op ons voedsel landt. Ook kunnen vliegen zich voeden met rottend materiaal dat besmet is met bacteriën, waarna de vlieg zijn maaginhoud – en daarmee de bacteriën – uitspuugt op ons eten.
Vliegen kunnen onder andere de volgende ziektes verspreiden:
• Salmonella
• Buikgriep
Voorkom dat vliegen binnendringen en voorkom een vliegenplaag in uw bedrijf.
Enkele tips om te voorkomen dat vliegen binnen komen of kunnen door ontwikkelen:
• Voorzie alle deuren en ramen van een hor.
• Zorg voor een goede hygiëne. Verwijder dagelijks vuilniszakken en etensresten in uw zaak.
• Bij overlast van vliegen kunt u gebruik maken van een vliegenlamp. Zorg er wel voor dat de hygiëne op orde blijft en dat de deuren en ramen gesloten blijven of voorzien zijn van een hor.
Bent u benieuwd naar onze werkwijze of wilt u advies om vliegen te bestrijden. Neem dan contact op met Bureau Plaagdierpreventie via 085 273 19 34 of mail naar ino@bpla.nl.