Direct contact?Bel: 085 273 19 34 info@bpla.nl

Overlast en gezondheidsrisico’s van muggen

Zonder voorzorgsmaatregelen kunnen muggen uitgroeien tot een plaag. De vrouwtjes leggen om de paar dagen honderden eieren.

Nederlandse steekmuggen brengen geen ziekten over op mensen. Dit geldt wel voor
verschillende tropische soorten die met internationale vluchten en transporten in ons land terechtkomen. Vooral de tijgermug (Aedes albopictus) is een beruchte muggensoort. De steek van een tijgermug kan allergische reacties veroorzaken en onder meer knokkelkoorts en gele koorts overbrengen. Tijgermuggen komen in Nederland terecht door de import van Lucky Bamboo plantjes en autobanden, waarin makkelijk een laagje water blijft staan. De tijgermug heeft zich nog niet in Nederland gevestigd, maar komt wel steeds vaker voor.

Waarom muggen zoemen

Het zijn alleen (stekende) vrouwtjes die het welbekende, uitermate irritante zoemende geluid produceren. Ze doen dit met hun vleugels. Muggen leven voornamelijk in het donker. Zoemen is voor de vrouwtjes dan ook de enige manier om te communiceren met een mannetje. Het mannetje vangt het geluid op met zijn antennen. Elke muggensoort heeft een eigen zoemgeluid om misverstanden te voorkomen.

Steekmuggen

Vrouwtjes muggen steken (bijten) om bloed te drinken bij mensen en zoogdieren. Ze hebben het bloed nodig om hun eitjes tot ontwikkeling te brengen. Op een bloedmaaltijd kan de mug honderden eitjes leggen. Ze eten gemiddeld om de 2 dagen. De beet van een steekmug veroorzaakt bij mensen een jeukende rode bult. Steekmuggen leven altijd bij het water. Hier worden de eitjes gelegd die zich ontwikkelen tot larven.
Om een gastheer op te sporen, gebruiken vrouwtjes muggen zicht, reuk en temperatuurverschillen. Ze worden aangetrokken door zweetlucht en CO2. Mannetjes muggen leven van plantensappen en nectar. Steekmuggen leven enkele weken.

Tijgermuggen zijn overdag actief. Deze muggen opereren vaak in zwermen. In Italië is de tijgermug inmiddels inheems geworden. Daar worden mensen soms van terrassen verjaagd door een massale aanval van tijgermuggen.

Motmuggen

Motmuggen kunnen in grote aantallen voorkomen in riolen, toiletten, badkamers en in afvoeren die weinig worden gebruikt. Motmuggen richten geen schade aan, maar zijn onhygiënisch. Ze leven van rottend materiaal en uitwerpselen. Motmuggen kunnen niet steken of bijten en kunnen alleen indirect ziekten overbrengen. Over het algemeen zijn het nuttige dieren die de omzetting van organisch materiaal bevorderen.

De vrouwtjes motmug legt haar eitjes in stilstaand troebel water of in vochtig organisch materiaal, zoals een mesthoop of beerput. De larven voeden zich met bacteriën en schimmels. De volwassen muggen rusten overdag uit op bijvoorbeeld de muren van de badkamer of wc. In de avond worden ze actief en komen ze op het licht af. De motmug lijkt door zijn behaarde torso en geschubde vleugels sterk op een mot. Een volwassen motmug leeft ongeveer 2 weken.

Terug naar Muggen bestrijden.

Waarom kiezen voor Bureau Plaagdierpreventie?

  • Gecertificeerde bestrijding
  • Lagere kosten door preventie
  • Gratis adviesgesprek
  • Werkzaam door heel Nederland

Bureau Plaagdierpreventie
Camerastraat 19
1322 BB Almere
T. 085 273 19 34
E. info@bpla.nl

Laat ons nu uw plaagdierprobleem oplossen!

Maak direct een afspraak met een van onze experts:

Vraag gratis adviesgesprek aan
Sluiten

Bureau Plaagdierpreventie
Camerastraat 19
1322 BB Almere
T. 085 273 19 34
E. info@bpla.nl