Direct contact?Bel: 085 273 19 34 info@bpla.nl

Hoe ratten bestrijden: de gids voor bedrijfseigenaren – 2023

ratten bestrijden

Ratten bestrijden en ongediertepreventie is noodzakelijk voor bedrijfseigenaren. Ongedierte zoals ratten veroorzaken schade aan de infrastructuur en de aanwezige apparatuur, maar brengen ook gezondheidsrisico’s met zich mee voor werknemers. Een veilige werkomgeving is daardoor niet altijd vanzelfsprekend. Een rattenplaag moet snel en adequaat worden aangepakt. Maar hoe ratten bestrijden binnen bedrijven? Deze gids bevat praktische oplossingen voor bedrijfseigenaren met betrekking tot ongediertebestrijding en preventie. 

Eerste tekenen van een rattenplaag in bedrijfspanden herkennen

Voor eigenaren van bedrijven is het van belang om de vroege tekenen van een rattenplaag te ontdekken en herkennen. Op deze manier kan schade aan apparatuur en infrastructuur worden voorkomen, maar kan ook een hygiënische en veilige werkomgeving gewaarborgd blijven. Rattenbestrijding binnen bedrijven begint met het herkennen van de vroege tekenen.

  • Zichtbare staart- en voetafdrukken op de vloer, op balken of onder kasten
  • Ratten uitwerpselen van +/- 1 cm groot
  • Buikvet vlekken op de vloer
  • Knaagschade aan apparatuur en bekabeling
  • Onaangename scherpe geur van muskus en ammoniak
  • Holen in of rondom het bedrijfspand

Essentiële maatregelen: voorkomen dat ratten een bedrijfspand binnendringen

Bedrijfseigenaren moeten niet alleen inzetten op ongediertebestrijding. Ook ongediertepreventie is belangrijk om een rattenplaag in de toekomst te voorkomen. Deze dieren zijn uitstekende klimmers. Daarbij is een opening van 1,5 centimeter genoeg om een bedrijfspand binnen te kunnen dringen. Dit zijn enkele essentiële voorzorgsmaatregelen.

1. Deuren en toegangen afsluiten

Ongediertebestrijding voor bedrijven begint met het goed afsluiten van deuren en toegangen. Ratten hebben slechts een kleine opening nodig om een pand of bedrijf binnen te kunnen dringen. Gebruik deurborstels of fijnmazig 5 mm gaas van roestvrij staal. Dicht ook alle openingen en kieren tot en met een hoogte van om en nabij de 100 centimeter.

2. Onderhoud rondom het bedrijfspand

Het voorkomen van een rattenplaag binnen een bedrijfspand begint ook met onderhoud rondom het bedrijfspand. Voorkom overwoekering in de vorm van begroeiing. Dit vormt een uitstekende schuilplaats voor ratten. Tevens zijn struiken en bomen een uitstekende opstap naar daken. Ook via het dak kunnen ratten uw bedrijfspand binnendringen. De bodem naast hallen en bedrijfspanden is ook ideaal voor het maken van holen. Zorg idealiter voor een verharding in de vorm van bestrating of asfalt om losse grond en rattenholen te voorkomen.

3. Handhaven van hygiëne in en rondom het bedrijf

Ratten zijn alleseters. Laat dus geen etensresten of ander afval slingeren en waarborg een hygiënische en opgeruimde werkomgeving. Sluit ruimtes waarin eetbare ingrediënten of voedsel wordt opgeslagen hermetisch af. Dat geldt ook voor compost afval zoals groenten.

Niet-giftige methoden van professionals om een rattenplaag te voorkomen

Professionele ongediertebestrijders zijn gespecialiseerd in plaagdierpreventie voor bedrijven. Zij maken gebruik van niet-giftige maar effectieve methoden om een rattenplaag te voorkomen. Deze methoden vormen geen gevaar voor de werkomgeving en vormen geen gezondheidsrisico’s voor medewerkers. Voorbeelden van duurzame en niet-giftige bestrijdingsmethoden zijn klapvallen en inloopvallen. Ook wordt de leefomgeving van het ongedierte beïnvloed. Zoals de aanwezigheid van voedselbronnen, water en schuilplekken.

Wanneer een professionele plaagdierbestrijder inschakelen bij een rattenprobleem?

Een rattenplaag binnen een bedrijfspand moet zo snel mogelijk worden aangepakt. Al bij de eerste tekenen van een rattenprobleem is het verstandig om de hulp van een professionele ongediertebestrijder in te schakelen. Ratten planten zich namelijk razendsnel voort. De populatie groeit snel waardoor overlast en schade, alsook gezondheidsrisico’s snel toenemen. Een professionele plaagdierbestrijder zorgt daarnaast ook voor preventie. 

Plaagdierbestrijding voor bedrijven inschakelen

Bureau Plaagdierpreventie is gespecialiseerd in het bestrijden en voorkomen van ratten binnen bedrijven. Wij maken gebruik van niet-giftige en mechanische methoden, maar ook van chemische bestrijding. Daarnaast bestaat onze bedrijfsmatige rattenbestrijding uit het beïnvloeden van de infrastructuur en de leefomgeving van de ratten. Onze beheersing en bestrijding beperkt de aanwezige voedselbronnen, maar ziet ook toe op de aanwezigheid van schuilplekken. Zo helpen wij bedrijfseigenaren bij het effectief bestrijden van ratten.

Laat ons nu uw plaagdierprobleem oplossen!

Maak direct een afspraak met een van onze experts:

Vraag gratis adviesgesprek aan
Sluiten

Bureau Plaagdierpreventie
Camerastraat 19
1322 BB Almere
T. 085 273 19 34
E. info@bpla.nl