Direct contact?Bel: 085 273 19 34 info@bpla.nl

Vlooien in Nederland

In Nederland komen 50 soorten vlooien voor. Hiervan zijn het meestal
kattenvlooien (Ctenocephalides felis) en vogelvlooien (Dasypsyllus gallinulae) die zich ontwikkelen tot plaagdier. Deze parasitaire insecten hebben zich sterk gespecialiseerd op een bepaalde diersoort. Bij gebrek aan beter zullen vlooien ook het bloed van mensen proberen.
Een kattenvlo of vogelvlo kan het bloed van mensen echter niet goed verteren. De vlo kan zich niet meer voortplanten en zal uiteindelijk verhongeren.

Overlast van vlooien

Vlooien zijn buitengewoon hinderlijk. De beet van een vlo lijkt op een muggenbult en gaat na een tijd erg jeuken. Vlooien kunnen goed springen en gaan overal zitten. Vlooien brengen geen gevaarlijke ziekten over. Honden en katten kunnen echter, door het eten van besmette vlooien, wel lintwormen krijgen.

Leefomgeving van vlooien

In huizen en gebouwen die tijdelijk niet worden bewoond, kunnen mensen kort na binnenkomst massaal worden aangevallen door kattenvlooien. Als een huis of gebouw is geïnfecteerd met veel vlooienlarven, zijn deze allemaal verpopt. De poppen van de vlooien komen allemaal tegelijk uit. De larve van de katten vlo reageert niet alleen op warmte en beweging, maar ook op de verhoogde concentratie CO2.

Als er geen gastheer worden waargenomen, dan kan bijvoorbeeld de vogelvlo maandenlang in het pop stadium blijven zitten. Pas als het vogelnest in de lente wordt bewoond, komen de vlooien massaal uit en bespringen hun gastheer. Ze kunnen dan ook op mensen springen bijvoorbeeld bij het openen van een nestkastje of het verwijderen van een vogelnest.

Kenmerken van vlooien

De larven van de vlo lijken op vliegenmaden. Ze zijn wit, wormachtig, behaard en hebben geen pootjes. Het lichaam van de larve is opgebouwd uit segmenten. Het laatste segment heeft 2 uitsteeksels die voorkomen dat het achterlijf over de ondergrond sleept. Door dit slepen in combinatie met een voortstuwende spierbeweging van de segmentringen kan de larve zich voortbewegen. Met behulp van de haren op zijn lichaam kan de larve voelen of hij ergens mee in contact komt.

Levenscyclus en voortplanting van vlooien

Vlooien ondergaan een volledige gedaanteverwisseling. Het vrouwtje legt na elke bloedmaaltijd 3 tot 10 eitjes. De eitjes worden niet op de gastheer gelegd, maar willekeurig ergens in de buurt. Afhankelijk van de omstandigheden komen de eitjes binnen enkele weken uit. De larven verpoppen zich bij kamertemperatuur na een week of 3 tot volwassen vlo. Volwassen vlooien worden 1,5 tot 4mm lang en hebben een geel tot zwart, afgeplat lichaam. Ze hebben geen vleugels, maar wel goed ontwikkelde springpoten.

Voedsel van vlooien

Vlooien zijn, net als bedwantsen, parasitaire insecten die zich voeden met bloed. Volwassen vlooien stoten een deel van het gedronken bloed weer af om de larven mee te voeden. De larven van de vlo kunnen zelf geen bloed zuigen. Ze kleuren rood door het eten van de bloedrijke uitwerpselen van de volwassenen. Vlooienlarven zijn kannibalen; ze eten jongere larven en eitjes van de eigen soort.

Terug naar Vlooien bestrijden.

Waarom kiezen voor Bureau Plaagdierpreventie?

  • Gecertificeerde bestrijding
  • Lagere kosten door preventie
  • Duurzame ongediertebestrijding
  • Gratis adviesgesprek
  • Werkzaam door heel Nederland

Bureau Plaagdierpreventie
Antennestraat 74
1322 AS Almere
T. 085 273 19 34
E. info@bpla.nl

Laat ons nu uw plaagdierprobleem oplossen!

Maak direct een afspraak met een van onze experts:

Hugo Arendshorst Adviseur 06 55 71 85 84 hugo@bpla.nl
Jordy Grimm Salesmanager 06 11 25 04 62 jordy@bpla.nl
Vraag gratis adviesgesprek aan
Sluiten

Bureau Plaagdierpreventie
Antennestraat 74
1322 AS Almere
T. 085 273 19 34
E. info@bpla.nl