Direct contact?Bel: 085 273 19 34 info@bpla.nl

Huismuizen komen wereldwijd voor

Muizen zijn, net als ratten, cultuurvolgers. Ze volgen de mens en hebben zich zo over de hele wereld verspreid. Na de mens is de muis het meest voorkomende zoogdier op aarde. De naam doet anders vermoeden, maar de huismuis is eigenlijk een wild knaagdier en leeft bij voorkeur buiten. Door kou en voedseltekorten komen huismuizen, vooral in de winter, huizen, gebouwen en opslagplaatsen binnen

Gezondheidsrisico’s en overlast door muizen

Muizen veroorzaken schade en overlast. Met hun uitwerpselen vervuilen muizen voedsel. Ze knagen aan verpakte levensmiddelen, textiel, papier, isolatiematerialen, leidingen en kabels. Hierdoor vernielen ze niet alleen materialen, hun geknaag kan ook kortsluiting veroorzaken. Muizen planten zich snel voort en kunnen dan ook makkelijk uitgroeien tot een plaag.
Huismuizen zijn in Nederland geen belangrijke verspreiders van ziekten. Het is wel mogelijk dat zij via hun ontlasting salmonella en de ziekte van Weil verspreiden. Door muizen te weren of bestrijden, voorkomt u grote financieel-economische schade en/of onveilig voedsel.

Huismuizen herkennen

Knaagsporen en uitwerpselen kunnen duiden op de aanwezigheid van huismuizen, bruine ratten of zwarte ratten. Kunt u de dieren niet zien? Dan geeft de grootte van de keutels uitsluitsel; muizenkeutels zijn zwart, ongeveer 5 mm lang en spits aan de uiteinden. Rattenkeutels zijn bruingrijs, stomp aan de uiteinden en ongeveer 1,5 tot 2 cm lang. Net als ratten, laten muizen buiksmeer (huidvet) achter op veel belopen paden. Vooral op de vloer en langs muren. Is er sprake van een grote populatie huismuizen? Dan kunt u hen herkennen aan de karakteristieke, muffe muizengeur.

Muizen hebben een groot aanpassingsvermogen. Ze kunnen goed klimmen en springen. Muizen kunnen slecht zien, reuk is hun belangrijkste zintuig. Huismuizen zijn meestal ’s nachts actief en vinden met hun gevoelige snorharen goed de weg.

Kenmerken van de huismuis (Mus musculus)

  • De romp van een volwassen huismuis is 7 tot 10 cm lang
  • Lange dunne staart, even lang of langer dan het lichaam
  • Slank gebouwd lichaam, spits gevormde snuit, grote oren en grote zwarte kraalogen
  • Lichtbruin tot donkergrijs gekleurde vacht, lichter gekleurde buik

Leefomgeving muizen

In gebouwen leven de huismuizen onder de vloer, op zolders, loze ruimten of opslagplaatsen met voedingsmiddelen. Muizen kunnen door gaatjes kruipen die niet groter zijn dan een halve centimeter. In de natuur graven ze een hol in de grond. Vrouwtjes bouwen aan het hol een nestkamer op 20 cm diepte.
Omdat muizen zich zo snel voortplanten kunnen ze in korte tijd enorme groepen vormen. Een familiegroep kan uit enkele honderden tot duizenden dieren bestaan. Mannetjes hebben meestal een eigen territorium met één of meerdere vrouwtjes. Ze bakenen hun territorium af met urine en verdedigen het fel tegen buitenstaanders.

Voedsel huismuizen

Huismuizen zijn net als ratten alleseters. Ze hebben wel een duidelijke voorkeur voor granen, peulvruchten, noten en vetrijke spijzen als spek, kaas, vet, boter en dergelijke. Muizen die buiten leven eten zaden, wortelen, stengels, insecten, larven, kakkerlakken, kevers en wormen. In de winter komen ze af op vogelvoer (zaden, noten en vetbolletjes) in de tuin.
Muizen kunnen enige tijd zonder water mits hun voedsel voldoende vocht bevat. Omdat hun tanden hun leven lang door groeien moeten ze blijven knagen om hun tanden op lengte te houden

Levenscyclus en voortplanting muizen

Huismuizen kunnen zich het hele jaar door voortplanten. De vrouwtjes krijgen gemiddeld 6 – 10 nesten per jaar. Na een draagtijd van 3 weken krijgen ze ongeveer 5 – 6 jongen. Ze zijn kaal, doof en blind bij hun geboorte. De zoogperiode is 3 weken. Na een week of 2 krijgen ze tanden en zijn ze volledig behaard. De jongen zijn na 6 – 12 weken geslachtsrijp. Muizen zijn goed bestand tegen inteelt. Huismuizen kunnen 2 jaar oud worden maar gemiddeld leven ze niet langer dan 6 maanden tot een jaar. Natuurlijke vijanden van de muis zijn roofvogels, vossen, marterachtigen en huiskatten. Binnenshuis zijn dit de huiskat en de mens.

Terug naar Muizen bestrijden.

Waarom kiezen voor Bureau Plaagdierpreventie?

  • Gecertificeerde bestrijding
  • Lagere kosten door preventie
  • Gratis adviesgesprek
  • Werkzaam door heel Nederland

Bureau Plaagdierpreventie
Camerastraat 19
1322 BB Almere
T. 085 273 19 34
E. info@bpla.nl

Laat ons nu uw plaagdierprobleem oplossen!

Maak direct een afspraak met een van onze experts:

Vraag gratis adviesgesprek aan
Sluiten

Bureau Plaagdierpreventie
Camerastraat 19
1322 BB Almere
T. 085 273 19 34
E. info@bpla.nl