Direct contact?Bel: 085 273 19 34 info@bpla.nl

Eigenschappen van motten

Motten als de cacaomot, meelmot, vruchtmot, kleermot en de pelsmot hebben een aantal eigenschappen
gemeen:

  • Het zijn alleen de motten larven die de schade veroorzaken (de motten eten niet)
  • Mottenlarven veroorzaken knaagschade en vervuilen voorraden en producten met uitwerpselen en spinsels/cocons
  • Motten bevorderen de groei van diverse soorten schimmels
  • Motten zijn overdag niet actief en worden daarom vaak (te) laat opgemerkt
  • Volwassen motten leven gemiddeld 2 weken
  • De insecten zijn niet schadelijk voor mensen

insecten bestrijden motten

Kleermotten (Tineola bisselliella)

In Nederland komt de kleermot niet in de vrije natuur voor. Kleermotten houden van een droge, warme omgeving. Goed verwarmde huizen en gebouwen waar producten en materialen van wol, veren en bont worden verwerkt of opgeslagen, zijn voor de larve van de kleermot een ideale leefomgeving.
De grauwgele kleermot meet 7 tot 8 mm en heeft een spanwijdte van 11 tot 17mm. De vuilwitte larven zijn ongeveer een centimeter lang. Vrouwtjes motten leggen 150 tot 200 eitjes op stoffen die voor de larve eetbaar zijn; op wol, bont en veren. In goed verwarmde gebouwen kunnen de motten hele jaar door uitkomen. Is de temperatuur in het gebouw laag? Dan is de mot alleen in juni te zien.

Pelsmotten (Tinea pellionella)

De pelsmot komt in de vrije natuur voor. De larven van de pelsmot leven vooral van grondstoffen en producten van dierlijk materiaal. Bijvoorbeeld wol, bont, veren, haar, huiden en opgezette dieren. De pelsmot is gemêleerd grijsbruin van kleur, 7 tot 8mm lang en heeft een spanwijdte van 11 tot 17 mm. De vuilwitte larve is circa 1 cm lang. De vrouwtjes mot legt haar 50 tot 100 eitjes in de naden van wollen kleding, tapijten, huiden en vogelnesten. De motten komen meestal in juni tevoorschijn. Bij temperaturen van rond de 20 °C kunnen zich 4 generaties in een jaar ontwikkelen. In onverwarmde ruimten zijn dit 2 generaties in een jaar. Pelsmotten houden van een vochtige omgeving.

Cacaomotten (Ephestia elutella)

De rupsen van cacaomotten eten naast cacao ook graag tabak. De cacaomot kan net als de tabakskever nicotine opnemen zonder daar zelf schade van te ondervinden. Beide insecten zijn een grote bedreiging voor de tabaksindustrie. De rupsen van de cacaomotten eten ook zaden, noten, gedroogde vruchten en kruiden en meelproducten. Cacaomotten kunnen grote schade toebrengen bij bedrijven waar onder meer cacao wordt verwerkt, in tabaksfabrieken en in voedselopslagplaatsen.
Cacaomotten zijn 1 tot 2 cm lang, vlekkerig grijs gekleurd en hebben een spanwijdte van 1,5 tot 2 cm. De vrouwtjes motten leggen tijdens hun leven circa 250 eitjes. Deze eitjes komen, afhankelijk van de temperatuur, binnen een maand uit. De vuilwitte larven zijn 1 tot 1,5 cm lang. De ideale temperatuur voor de cacaomot ligt rond de 26 °C.

Vruchtmotten (Plodia Interpunctella)

De larve van de vruchtmot geeft de voorkeur aan plantaardige producten zoals chocola, cacaobonen, noten, zaden, gedroogde vruchten, groenten en kruiden en tabak. De mot gedijt goed in verwarmde opslagplaatsen, keukens en levensmiddelenbedrijven.
De vruchtmot is 1 tot 2 cm lang en heeft een spanwijdte van 1,5 tot 2 cm. De vleugels zijn geelwit van kleur en aan de uiteinden roodbruin. De vuilwitte larven hebben een donkerbruine kop en worden 1 tot 1,5 cm lang. Onder ideale omstandigheden produceert het vrouwtje van de vruchtmot 400 tot 500 eitjes. Bij een temperatuur van 25 C komen de eitjes al na ongeveer 6 dagen uit.

Meelmotten (Ephestia kuehniella)

De meelmot houdt vooral van meel en andere graanproducten, zoals zemelen en havermout. In of tussen deze producten leggen ze ook hun eitjes. Meelmotten zijn regelmatig te vinden in meelfabrieken en graan verwerkende bedrijven. Meel dat is aangetast door de meelmot raakt niet alleen vervuild door uitwerpselen en spinsels. Het krijgt ook een onaangename geur en wordt grijsbruin van kleur.
De meelmot wordt ongeveer 1 cm lang en heeft een spanwijdte van 20 tot 28 mm. De vleugels zijn aan de bovenzijde grijs tot zwartgrijs en de onderste set vleugels zijn geelwit. Het vrouwtje van de meelmot legt 600 tot 700 eitjes los in het meel. De larve is geelwit van kleur en 7 tot 9mm lang. De larven trekken zich terug in kieren en spleten om te verpoppen. In goed verwarmde gebouwen kunnen zich meerdere generaties in een jaar ontwikkelen.

 

Terug naar Motten bestrijden.

Waarom kiezen voor Bureau Plaagdierpreventie?

  • Gecertificeerde bestrijding
  • Lagere kosten door preventie
  • Gratis adviesgesprek
  • Werkzaam door heel Nederland

Bureau Plaagdierpreventie
Camerastraat 19
1322 BB Almere
T. 085 273 19 34
E. info@bpla.nl

Laat ons nu uw plaagdierprobleem oplossen!

Maak direct een afspraak met een van onze experts:

Vraag gratis adviesgesprek aan
Sluiten

Bureau Plaagdierpreventie
Camerastraat 19
1322 BB Almere
T. 085 273 19 34
E. info@bpla.nl