Direct contact?Bel: 085 273 19 34 info@bpla.nl

Gezondheidsrisico’s van de bedwantsen

Bedwantsen in Nederland brengen geen ziekten over. De wondjes die een bedwants op de huid achterlaat lijken sterk op muggenbulten. De wondjes kunnen erg jeuken. Vaak zitten de beten in clusters op de huid. De jeuk kan wel een week aanhouden en de wondjes trekken pas na enkele weken weg. De beten kunnen soms wel tot een allergische reactie of bloedarmoede leiden.

Kenmerken bedwantsen

De bedwants (Cimex lectularius) is een klein parasitair insect dat leeft van het bloed van zoogdieren en mensen. Bedwantsen zijn ongeveer 5mm lang en hebben een bruin of roodbruin afgeplat lijf. Op het achterlijf hebben ze verticale rijen haren waardoor ze gestreept lijken. Achter het halsschild zitten 2 kleine flapjes. Dit zijn restanten van vleugels. Bedwantsen kunnen niet vliegen of springen, maar des te harder lopen. De manier waarop ze zich voortbewegen lijkt op die van mieren. Bedwantsen produceren een karakteristieke zoete, wasachtige geur uit speciale stinkklieren.

Leefomgeving van de bedwants

De bedwants of bedbug dankt zijn naam aan de plaats waar hij zich het liefst bevindt; in en rond de bedden van mensen. De wantsen worden aangetrokken door lichaamswarmte en de CO2 die wij uitademen. Door zijn afgeplatte lijf kan hij in de kleinste kiertjes en spleten komen. Bedwantsen houden zich op in kasten en meubels, achter schilderijlijsten, wandcontactdozen en plinten. Hier zijn ook hun broedplaatsen. Bedwantsen migreren ook naar naastgelegen kamers.
Een vrouwtje legt ongeveer 5 tot 8 witte eitjes (1 mm) per dag. Na een week of 2 verschijnt er uit het eitje een nimf. De transparante, witte nimf vervelt een aantal keren en is na ongeveer 6 weken volwassen. Een vrouwtje produceert in haar leven zo’n 200 eitjes.

Voedsel

De bedwants voedt zich ‘s nachts met ons bloed. Hij heeft een steeksnuit die hij in de huid prikt. In de snuit zitten 2 buisjes; 1 om bloed mee op te zuigen en 1 om verdovings- en antistollingsmiddel toe te dienen. Mensen voelen de prik daardoor niet. Het bloed blijft vloeibaar totdat de wants genoeg heeft. Na het voeden trekt de opgezwollen wants zich terug in een kier of spleet. Bedwantsen laten zich overdag niet zien.

In principe kan een bedwants overal steken, mits de huid onbedekt is. De bedwants lijkt echter een lichte voorkeur te hebben voor onze benen. Volwassen bedwantsen drinken om de 5 á 10 dagen en consumeren in 10 tot 15 minuten tot wel 5 keer hun eigen lichaamsgewicht. De nimfen die 5 tot 10 minuten voeden, kleuren na de maaltijd bloedrood. Volwassen bedwantsen kunnen maanden zonder voedsel overleven. Ze worden 1 tot 1,5 jaar oud.

Terug naar Bedwantsen bestrijden.

Waarom kiezen voor Bureau Plaagdierpreventie?

  • Gecertificeerde bestrijding
  • Lagere kosten door preventie
  • Gratis adviesgesprek
  • Werkzaam door heel Nederland

Bureau Plaagdierpreventie
Camerastraat 19
1322 BB Almere
T. 085 273 19 34
E. info@bpla.nl

Laat ons nu uw plaagdierprobleem oplossen!

Maak direct een afspraak met een van onze experts:

Vraag gratis adviesgesprek aan
Sluiten

Bureau Plaagdierpreventie
Camerastraat 19
1322 BB Almere
T. 085 273 19 34
E. info@bpla.nl