Direct contact?Bel: 085 273 19 34 info@bpla.nl

Ontmasker de Boktor: Bescherm Uw Hout met Krachtige Strategieën

boktor

Boktorren behoren tot de meest destructieve houtplagen die ernstige schade kunnen aanrichten aan woningen, meubels, en andere houtconstructies. Door hun stille vernieling binnenin het hout, kunnen ze onopgemerkt blijven totdat de schade aanzienlijk is. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van de boktor, identificeren we de tekenen van een besmetting, en bespreken we effectieve strategieën voor preventie en bestrijding.

Wat Is Een Boktor?

Boktorren zijn een soort kevers waarvan de larven bekend staan om hun vermogen om hout te verteren. Deze larven kunnen zich jarenlang binnenin het hout voeden, waardoor ze de structuur van binnenuit verzwakken. Er zijn verschillende soorten boktorren, maar de meest voorkomende in woningen is de huisboktor.

Herkenning van Boktorbesmetting

 • Uitvliegopeningen: Kleine ronde gaatjes in het hout zijn vaak het eerste zichtbare teken van een boktorbesmetting.
 • Boormeel: Fijn, poederachtig houtstof in de buurt van uitvliegopeningen wijst op de aanwezigheid van boktorlarven.
 • Geluid: Soms is het zachte knagen of schrapen van de larven binnenin het hout hoorbaar in een stille ruimte.

De Impact van Boktor op Houtconstructies

De schade veroorzaakt door boktorlarven kan variëren van oppervlakkige esthetische schade aan meubels tot ernstige structurele schade aan woningen. Bij niet tijdige ontdekking en behandeling kan dit leiden tot dure reparaties of zelfs volledige vervanging van aangetaste houtdelen.

Preventie en Bestrijding van Boktor

Preventieve Maatregelen

 • Houtbehandeling: Behandel hout met preventieve middelen die boktorlarven afweren of doden voordat ze schade kunnen aanrichten.
 • Vochtigheidscontrole: Boktorren worden aangetrokken door vochtig hout. Het handhaven van een lage vochtigheid in huis en rondom houtconstructies kan helpen een besmetting te voorkomen.
 • Regelmatige Inspecties: Voer regelmatig inspecties uit op tekenen van boktor, vooral in oudere woningen en bij gebruik van gerecycled hout.

Bestrijding van Boktor

Wanneer een boktorbesmetting wordt vastgesteld, is professionele bestrijding vaak noodzakelijk. Dit kan inhouden:

 • Chemische Behandeling: Het aangetaste hout wordt behandeld met insecticiden die de larven doden.
 • Verhitting: Het verhitten van het hout tot een temperatuur die dodelijk is voor de larven.
 • Vervanging van Aangetast Hout: In gevallen van ernstige schade kan het noodzakelijk zijn om het aangetaste hout te vervangen.

Veelgestelde Vragen Over Boktor

Kunnen boktorlarven ziekten overbrengen op mensen?

 • Nee, boktorlarven vormen geen directe bedreiging voor de gezondheid van mensen, maar hun vernieling kan wel indirect risico’s met zich meebrengen door de structurele integriteit van gebouwen te verzwakken.

Hoe lang kan een boktorbesmetting onopgemerkt blijven?

 • Een boktorbesmetting kan jaren onopgemerkt blijven. De larven leven en voeden zich binnenin het hout, waardoor de schade pas zichtbaar wordt als deze aanzienlijk is.

Conclusie

Het tijdig herkennen en aanpakken van een boktorbesmetting is cruciaal om ernstige schade aan houtconstructies te voorkomen. Door preventieve maatregelen te nemen en alert te blijven op de tekenen van een besmetting, kunt u uw eigendommen beschermen tegen deze stille houtvernielers. Bij twijfel of voor professionele bestrijding, raadpleeg altijd een expert op het gebied van ongediertebestrijding.

Laat ons nu uw plaagdierprobleem oplossen!

Maak direct een afspraak met een van onze experts:

Vraag gratis adviesgesprek aan
Sluiten

Bureau Plaagdierpreventie
Camerastraat 19
1322 BB Almere
T. 085 273 19 34
E. info@bpla.nl